maandag 19 mei 2014

Brother and sister time!

Hey iedereen!
Even snel een nieuwe update!

De dag nadat mam en pap weg gingen, kwam Jelle aan!
De verassing was eens zo groot toen hij mij 3 weken ervoor belde om te zeggen dat hij er toch absoluut moest aankomen! Vertrokken vanuit Brussel op vrijdagavond en aangekomen in SU op zondagavond was hij helemaal kapot maar ik was dolblij om hem te zien!

Samen met een vriend hem gaan halen op de luchthaven en ben hem letterlijk in de armen gesprongen! Beetje tegen de zin van de security maar dat kon me gestolen worden! 

Wat was ons plan van de week? Genieten, bezoeken, een tripje, feesten en nogmaals: genieten!
Vertrek van Jelle: Van Brussel naar Amsterdam Schiphol met de trein...

 Even genieten van een tussenstop op St Maarten, nou ja genieten... wachten vooral!
En eindelijk aankomen bij mij!
Na een nachtje slapen en voor mij even werken was het eindelijk tijd om Paramaribo samen onveilig te maken! Gaan lunchen bij Swities (House of Blues) waar Don heerlijke Cassavesoep had gemaakt en kip met rijst voor Jelle. Alleen het groene goedje dat erbij lag was ons onbekend. Jelle hapte alsof het bonen waren maar was al snel bij dat er water en rijst was om de mond te sussen! Het waren pepers en zijn mond stond letterlijk in vuur en vlam.
 Mmmmmmmmmm!!!

Na een behoorlijk luie dag, ik had dringend bh's nodig en Jelle slippers dus moesten we even gaan shoppen, zijn we Pasta gaan halen aan de kant van de weg, lekker gegeten met de huisgenootjes en de nageltjes van allen gelakt terwijl Jelle heerlijk lag te hangmatteren! Genieten was het sleutelwoord hé!
Een dag later weer vroeg begonnen om op de middag met Jellabie te kunnen gaan lunchen en leuke dingen te doen! Dit keer bij Zus&Zo.
 

 Dit lunchgedrag hebben we elke dag aangehouden! Heerlijk!

Dinsdagavond kwam iedereen dineren in het Toscahuis. Met zo'n 13 mensen samen was het best druk maar reuze gezellig! Had ik voor iedereen spinaziestoemp met spekjes gemaakt en saucissen. Heerlijke Belgische kost!
                                   

Dondergdag avond had ik dringen een barjongen nodig nadat mijn barmeisje had afgebeld. Jelle en ik dan maar achter de bar? Je bent broer en zus voor iets! Heerlijk!
Na het werk richting Havana voor een heerlijke nacht waarna we geeindigd zijn bij Anouk en Veerle en daar dan maar blijven slapen. En wat doe je dan in de ochtend? Eitjes bakken in pyjama voor iedereen! (God, wat heb ik al veel eieren gebakken in SU!!)

Vrijdag was het dan even tijd om een namiddagje zon te nemen want Jelle zag er nog steeds uit als een blanke toerist!
 En wie was er natuurlijk ook weer van de partij: gezelligheidszoeker Dion! Samen met Anouk en Veerle een heerlijke namiddag!

Zaterdag was letterlijk een "Brakke" dag. Vrijdag hadden we touche net niet gesloten, was het al lang licht eer we thuis kwamen en was de nacht veel te kort! Ook die ochtend waren eitjes meer dan welkom! De 7 hangmatten in huis waren allemaal gevuld met brakke studenten en een bordje met brood en eitjes.

Die dag is er voor mij als een waas door gegaan. Ik heb op deze dag ook het nieuws gekregen dat ik zou moeten verhuizen en die avond afscheid genomen van Tom.
Ik had al langer veraxht dat ik zou moeten verhuizen dus het kwam bij niemand aan als een verassing en ben heel gelukkig verhuis naar een appartementje op een halve km van de Tosca. Ik woon nu voor het eerst in mijn leven helemaal alleen en geniet ervan met volle teugen! Maar ik as dankbaar dat ik tijdens de verhuis mijn broertje bij me had!

 Het onderste deel van het huis is mijn appartementje! Heel blij ben ik ermee!!

Net voor de verhuis gingen Jelle en ik op korte trip met Dion. 2 daagjes het binnenland in. Blaka Wattra, slapen op een berg (jammer van de regen), Goudmijn,...
 Er is een brug gebouwd maar nooit in gebruik genomen want net voor de brug funtioneel zou worden is er een schip tegen gevaren en is er een heel stuk ingestort...
Wat is dan de surinaamse logica? We herstellen ze niet want ze was soiso niet zo goed, we bouwen wel een nieuwe over 10 jaar 100 meter verder. Dus nu is er nog steeds een soort overzetboot...
 Ananassenveld: de droom van Dion voor zijn pensioen later. Waarom? Je plant 100 planten, per plant heb je 6 à 8 nieuwe plantjes, dat worden er dan 800 het volgende jaar en zo steeds verder tot een mooi pensioen!
Eens de ananassen geplukt zijn en de nieuwe plantjes eraf gehaald zijn, de hele boel verbranden, laten afkoelen en opnieuw planten...
Zoeken naar Krabben!!

 Even een band veranderen onderweg...
Avond op de berg: Frietjes, kipnuggets en Borgoe!!





Geslapen tussen 2 zeiltjes op de grond met de regen die boven ons tikte! Heerlijke nacht gehad!
De dag erna richting Brokopondomeer, kikkers spotten en bloemetjes plukken voor mijn nieuwe huisje!



 Jamaica!!!!








Na Brokopondo nog een laatste stop aan de Goudmijn!
Goud tussen de tandjes!


 Mannen die hierin hun specialisatie hebben gemaakt verkopen op de site het goud aan iedereen die het kopen wil. In hun zak zit een kleine weegschaal en op de grond wordt het goud gewogen en verkocht. Het gaat behoorlijk snel allemaal!

Daarna uitgeteld richting Paramaribo terug gekeerd en die avond nog verhuisd!
Lekkere pasta gemaakt en genoten van een gezellige avond met mijn allerliefste broertje!


 Voorlaatste dag nog een Berg&Dalle'ke gedaan. Hilarisch en heerlijk!
De avonturier in Jelle kwam zonder Spang naar buiten!


En dan was de laatste dag alweer aangebroken...
We zijn geëindigd hoe we begonnen zijn: gelunched bij Swities! 
 Na de lunch wou ik Jelle nog 1 ding tonen... Ik heb dit bewust tot op het allerlaatste moment gedaan... 
De Centrale Markt!
Hygiëne is hier een relatief begrip en eten doe je niet meer eens je dit gezien hebt als je hier maar een weekje bent... En wat was ik blij dat ik dit plan had bedacht! Jelle keek z'n ogen uit! De plek waar ze het vlees en de vis versnijden is echt een rommeltje. Op houten blokken en zonder deftige koeling. Maar wel een groot deel van de cultuur van SU dus hij moest het gezien hebben ;)

En daarna richting Zanderij...
2 huilebalken bij elkaar...
Er stond op de muur: massage spot!
En de man van de beveiliging had handschoenen aan...
You'll figure it out... 
 Een uur wachten tot hij door de tunnel ging. Toen de mam en pap hier waren hadden we niet door dat de bagages afgeven een ander deel van de luchthaven was en dat je daarna nog afscheid kon nemen. Dit keer hadden we dat wel door en zijn we samen gebleven tot het laatste momentje. Gekke bekken treken, huilen, smsjes tonen via het raam, het hoort er allemaal bij! Ik mis je broertje!

Back Home broertje! Soon it'll be me!
Tot snel!
Jana

6 opmerkingen: